Fasciakäsittely

Mitä faskiakäsittely on?

Faskia on sidekudosta, joka ympäröi lihaksia ja menee läpi kehon jatkuvana verkkona. Pitkäaikaisissa jännitystiloissa faskia jää jännittyneeksi ja voi aiheuttaa kivun ja kireyden tuntemuksia, sekä virheasentoja.

Fasciakäsittelyn tavoitteena on palauttaa sidekudoksen liikkuvuus ja toiminta normaaliksi. Käsittelyssä käydään kehossa meneviä fascialinjoja läpi "ravistelevalla" tekniikalla tai "liuttamisella" jolla saadaan kitkaa ja lämpöä kalvojen alueelle ja pyritään näin parantamaan kalvojen välistä liikkuvuutta.


IASTM-menetelmä

Teen myös fasciahoitoa lihaskalvojen käsittelyyn tarkoitetuilla raudoilla, tämä hoitomuoto sopii erityisen hyvin erilaisten vammojen jälkihoitoon kuten:

- Jänneongelmat

- Plantaarifaskiitti, ITB syndrooma

- Jännitysniska, triggerpistekivut

- Arvet ja niiden aiheuttamat lihaskalvopinteet

- Pinnetilat


Hoidon tavoitteita ovat:

- Leposäryn poistaminen

- Kivuton liikelaajuus

- Kuormituskivun poistaminen

- Sidekudoksen paranemisen edistäminen

- Kiinnikkeiden poistaminen


Hoidossa huomioitavaa

Hieronta fasciaraudoilla aiheuttaa ihoon lievää punoitusta, punoitus korrelloi jonkin verran kudoksen pinnetilojen kanssa ja kestää usein noin 20min. Joskus epätoivottuna vaikutuksena käsittely voi myös aiheuttaa mustelmia, varsinkin jos on herkkä muutenkin saamaan mustelmia. Näissä tilanteissa mustelmien esiintymistä on verrattava hoidon vaikuttavuuteen liikelaajuuksien paranemisena / oireiden vähenemisenä.


30min hoidossa ehditään käsittelemään esimerkiksi:

Kädet / niskahartiaseutu / jalkojen taka tai etupuoli / selkä


Koulutuksen tähän olen suorittanut Xamk:in järjestämällä kurssilla, jonka kouluttajana toimi fysioterapeutti Timo Järvinen.